داستان خواندن و اهمیت آن برای کودکان

کودکی بهترین زمان برای یادگیری و به دست آوردن تجربیات جدید است. داستانهایی که هنگام کودکی برای ما تعریف کردهاند، را چه قدر به خاطر میاورید.

داستان‌هایی که در زمان کودکی ما برایمان تعریف کردند، یا به صورت نمایش و کارتون از تلویزیون پخش می‌شد را به یاد آورید. چه تصویری از آنها برایتان باقی مانده است؟ حال به دنیای کودکی خود برگردید، چه احساسی از داستان‌ها دارید، شادی، ناراحتی، خشم و یا اندوه.

همانطور که می‌دانید کتاب چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان بسیار مفید خواهد بود. زیرا شخصیت افراد از طریق خواندن کتاب و تجربیاتی که در زندگی به دست می‌آورند، شکل میگیرد.

مهمترین زمان خواندن قصه برای کودکان

بهترین زمان برای خواندن قصه برلی کودکان، زمانی است که کودک شما میتواند به راحتی با شما ارتباط کلامی برقرار کند. همچنین بهترین زمان برای خواندن کتاب، زمانهایی است که شما میخواهید با کودک خود تایمی را بگذرانید. زمانهایی مانند هنگام خواب و یا زمانی که در مطب دکتر منتظر هستید.

در این زمان‌ها می‌تواند به شما کمک کند که کودک شما کمتر ایراد بگیرید و زودتر آرام شود و به داستانی که برایش تعریف می‌کنید، گوش خواهد کرد.

همانطور ک زمانی را برای کودکان در پارک، شهربازی و یا رستوران می‌گذرانید، میتوانید که تایمی را برای خواندن کتاب اختصاص دهید.

اما ما می‌خواهیم به شما پیشنهاد دهیم که آنها را به کتاب فروشی و یا شهر کتاب که وسعت بیشتری نسبت به کتاب فروشی دارند، ببرید و او را به سمت کتاب کودکان هدایت کرده و با گردشی کوچک در میان کتاب‌ها، آنها را به نگاه کردن و خواندن کتاب‌ها تشویق کنید.

کتاب ابزاری تاثیر گذار در کودکان

همچنین کتاب خواندن ابزاری قدرتمند است، که می‌تواند در رشد کودک تاثیر معکوس بگذارد. اگر از کتاب‌هایی که مناسب کودک خود نیست استفاده کنید و یا از محتواهای نامناسب استفاده کنید، نه تنها تاثیر مثبت ندارد، بلکه تاثیرات مخربی نیز بر روی ذهن و روان کودک نیز خواهد گذاشت.

گاهی کودکان حال و حوصله کتاب خوانی و یا نشستن در یک مکان برای خواندن کتاب را ندارند، شما می‌توانید برای از بین بردن این مشکل، از کتاب‌های صوتی استفاده کنید.

قصه گویی و تاثیر آن بر روی کودکان

قصه گویی یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توانید به کودکتان نزدیک شوید. با احساسات و عواطف او آشنا شوید. حتی گاهی قصه گویی می‌تواند نوعی درمان برای کودکان نیز باشد.

بعضی از داستان‌ها بسیار مورد توجه کودکان شما قرار می‌گیرد. به همین منظور دقت کنید که کودک شما جذب چه شخصیت‌هایی و یا چه داستان‌هایی می‌شود. این موارد می‌تواند به شما کمک کند که شما با شخصیت کودک خود بهتر آشنا شوید و با انواع ناهنجاری‌های کودک را نیز بهتر تشخیص دهید.

شاید پیش خودتان فکر کنید که چگونه یک کودکی که پرخاشگری دارد و یا کودکی که خجالتی است را می‌توان از طریق کتاب‌های داستان تشخیص داد؟ زمانی که کودک داستانی را می‎شنود، حسی را تجربه می‌کند و آن حس را از خود بروز می‌دهد. ممکن است به هنگام خواندن کتاب، کودک شما عصبانی شود و یا از شما خجالت بکشد و یا خود را در گوشه‌ایی قایم کند، این رفتارها می‌تواند نشان دهنده رفتارهای مخرب کودک باشد.

تعریف قصه و فرصت طلایی برای ارتباط با کودکان

قصه گویی اصلا آسان نیست. چون کودکان علاقه‌ایی به ثابت نشتن در گوشه‌ایی و گوش دادن به داستان شما نیستند. اما زمان‌هایی مانند تایم خواب و یا بعدظهرها که سطح انرژی کودکان پایین‌تر از زمانهای دیگر است، می‌توانید برای آنها قصه تعریف کنید.

شما می‌توانید از این فرصت طلایی استفاده کنید و برای کودک خود قصه بخوانید. قصه‌های شیرین فارسی که بیانگر فرهنگ و تمدن ایرانی است، می‌تواند بسیار مناسب کودکان باشد. داستان‌هایی که از حافظ، سعدی، یا اشعار زیبای مصطفی رحماندوست و یا بسیاری از نویسندگانی که در ایران و برای کودکان ما داستان می‌نویسند را برای آنها بیان کنید.

مهمترین فواید داستان گویی برای کودکان

تقویت حافظه

زمانی که داستانی را تعریف می‌کنید، کودک در ناخودآگاه خود تصویری از کتاب را برای خود به نمایش می‌کشد. این تصویرسازی می‌تواند به تقویت حافظه کمک کند.

کنترل استرس و اضطراب

کودکانی که بسیار استرسی بوده و دائما در حال جنب و جوش هستند، زمانیکه برایشان داستانی را تعریف می‌کنید، بعد از مدتی متوجه می‌شوید که کودک با آرامش و بسیار آسوده در کنار شما نشسته و به داستان گوش می‌کند.

تحریک قوه تخیل

کودکانی که به دنبال کشف کردن موضوعات جدید هستند، همیشه از شما و یا بزرگترهای خود سوال می‌پرسند. وقتی شما داستانی را برای آنها تعریف می‌کنید، آنها ممکن است سوالاتی را در قوه تخیل خود مطرح کنند و آن سوالات را از شما بپرسند.

ایجاد حس نزدیکی به کودکان

برقراری رابطه و ایجاد حس نزدیکی با کودکان برای خانواده ها بسیار سخت است. اما می‌توان از مسیرهایی مانند، هم بازی شدن با آنها، خواندن کتاب، گردش و تفریح، رفتن به رستوران و … با آنها نزدیک شوید.

اما با کتاب خواندن بهتر می‌توانید با کودکان احساس نزدیکی کنید. زیرا کودک کاملا به حرف‌های شما گوش می‌دهد، سوال می‌پرسد و یا با شما در مورد موضوعی صحبت می‌کند.

خیلی از والدین این دغدغه را دارند که نمی‌توانند با فرزندشان ارتباط بگیرند. شما زمانیکه قصه را برای کودک تعریف می‌کنید، در حقیقت زمانی را فقط و فقط برای او اختصاص می‌دهید. این موضوع باعث می‌شود که کودک احساس کند اکنون شما فقط به او توجه می‌کنید، به همین دلیل به سمت شما کشیده شده و به شما نزدیکتر می‌شود.

هنگام خواندن کتاب داستان به چه نکاتی دقت کنید

محتوای مناسب

هنگامی که کتابی را برای کودک خود انتخاب می‌کنید تا برایش داستانی را تعریف کنید، از قبل به محتوای کتاب نگاه کنید. محتوای کتاب اگر بار منفی مانند غم و یا اندوه را به کودک انتقال دهد، می‌تواند بسیار برای روحیه و آینده کودک تخریب کننده باشد.

عدم استفاده از تصاویر خش

به عکسهای کتاب دقت کنید، تصاویری که نشان دهنده خشم، نفرت، غم و یا اندوه است را هرگز برای کودکتان نخرید. از تصاویر رنگی با حیوانات و یا انسانهایی که دارای ظاهری ملایم هستند، برای کودک خود خریداری کنید.

استفاده از تصاویر رنگارنگ

برخی از کتاب‌ها هستند که تصاویر سیاه و سفید دارند، هرگز برای کودک از کتاب‌های کهنه و یا کتاب‌هایی که تصاویر سیاه و یا سفید دارند، تهیه نکنید و یا برایشان از این کتاب‌ها داستان نگویید.

سخن نهایی

قصه‌گویی و داستان سرایی برای کودکان می‌تواند حس خوبی را بین شما و کودک ایجاد کند. کودک می‌تواند با شما احساس صمیمیت بیشتری کند. همچنین ممکن است کودک بعد از مدتی به شما بگوید، که برایش کتاب بخوانید.